26-letnie mięso w konserwach w Polsce
Wy¶wietleñ: 3888 |
Ocena:
G³osów: 5
|
Komentarze:
tragedia, masakra, strach sie bać, tylko w szwecji takie pomysly dziwne niech sami sobie szwedzi to jedzą a polacy niech nie sprowadzaja do polski tege
,,- Tłuszcz w tym produkcie jest kompletnie zepsuty. Jedząc to mięso można się zatruć" - powiedzieli reporterom naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, którzy na prośbę dziennikarzy przeprowadzili badania.
Mięso trafiło do Polski ze Szwecji w 2007 r. Jego odbiorcami było 12 firm produkujących żywność na południu i w centralnej Polsce. Firmy te wprowadziły do obrotu 26-letni produkt w różnej postaci. TVN24 podawał, że firmy gastronomiczne faszerują starym mięsem pierogi, gołąbki, kiełbasy, pieczeń rzymską, mortadelę i wiele innych wyrobów. To wszystko trafia potem do szkół, przedszkoli, domów starców oraz sklepów spożywczych.
Inspektorzy prowadzący kontrolę u importera i głównego dystrybutora stwierdzili jednak szereg uchybień formalnych. Firma nie zgłosiła do Państwowej Inspekcji Sanitarnej faktu prowadzeniu obrotu żywnością. Grozi jej z tego powodu duża kara finansowa.
Armatys dodała, że polskie służby sanitarne zwróciły się do służb szwedzkich o zweryfikowanie dokumentów w tej sprawie. Szwedzi potwierdzili, że produkt jest przydatny do spożycia dla ludzi do 2010 r.
nie jem mięsa i wam też radzę
24-09-2009